Стотици посетители на Цветница в Бачковския манастир Успение Богородично, съобщи .Прочетете

...
Стотици посетители на Цветница в Бачковския манастир Успение Богородично, съобщи .Прочетете
Коментари Харесай

Стотици посетители на Цветница в Бачковския манастир

Стотици гости на Цветница в Бачковския манастир " Успение Богородично ", съобщи .
Прочетете още
В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната му гибел. 

Дълги опашки има в двора на обителта за върбови клончета - те символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Върбовите клончета се занасят у дома и се поставят на вратата или пред домашната икона за здраве. Вярва се, че осветената върба има защитна и възпроизвеждаща мощ, по тази причина тя се резервира цяла година.

Традицията у нас повелява в ранната заран на Цветница всички неомъжени девойки да сплетат венци от клончета на върба и да ги окачат на входната врата. Това се прави, с цел да може красивият празник на цветята, отдаден на влизането на Христос в Йерусалим, да бъде посрещнат с вяра, религия и положителни упования за здраве и благополучие.

Много хора чакат, с цел да възпламенят и свещички в храма " Успение на Пресвета Богородица ".



Пълни са улиците към манастира, а други са избрали да се разходят и по красивите пътеки над манастира.

Цветница е преносим християнски, само че и национален празник, който се чества, както в православната, по този начин и в католическата и протестантската черква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

От на следващия ден стартира Страстната седмица (седмицата на Христовите страдания), след която е Възкресение Христово.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР